Een paar dagen geleden kreeg ik een vreemd Facebook-bericht van mijn oom. Het was duidelijk vreemd voor hem, dus ik wist dat er iets aan de hand was: zijn account was in gevaar. Hier is wat te doen als dit gebeurt met jou of iemand die je kent.

Laten we het hebben over "Hacked"

De term 'gehackt' wordt veel verspreid - vrij losjes, om eerlijk te zijn - en is de populaire term geworden voor het geval een account in gevaar komt. Omdat het zo'n vage term is geworden in de populaire cultuur, laten we een snelle definitie geven: je telefoon ergens achterlaten, zodat je vriend / gf / wat er maar toegang tot krijgt niet "gehackt" wordt.We hebben het allemaal geziendie posts- “Hacked! Ik hou van je schat! "Dit is geen hack. Niet eens in de buurt. En daar hebben we het vandaag niet over.

Er is nog een ander fenomeen dat vaak voorkomt op Facebook, waar iemand anders een nieuw account maakt met jouw naam, en soms een profielfoto die ze van jouw pagina hebben gekregen, en dan begint met het spammen van jouw vriendenlijst met uitnodigingen en andere berichten. Dit is ook geen hack. Rapporteer die nep-gebruiker aan Facebook en zij zullen je helpen om het op te lossen.

Waar we het over hebben, is wanneer uw account wordtwerkelijk aangetast. Dit is wanneer uw accountreferenties in verkeerde handen vallen of uw account anderszins activiteiten begint toe te staan ​​die u niet hebt geautoriseerd. Hoewel we dit niet altijd 'gehackt' noemen, is dit de term die het meest wordt gebruikt om de situatie te beschrijven.

Wanneer moet u actie ondernemen?

Als u wijzigingen in uw account opmerkt (of hiervan op de hoogte wordt gebracht) die u niet hebt gemaakt, is het tijd om iets te doen. Wat voor soort veranderingen? Deze soort:

  • Uw persoonlijke informatie wordt bijgewerkt: Verjaardag, e-mailadres, wachtwoord, etc.
  • Je krijgt nieuwe vrienden aan wie je geen aanvragen hebt gestuurd: Als je merkt dat er een toevloed van nieuwe vrienden is waar je geen verzoeken naartoe hebt gestuurd, is er iets mis.
  • Mensen ontvangen berichten die je niet hebt verzonden: Als iemand je vertelt dat ze een rare boodschap van je hebben gekregen, moet je ernaar kijken.
  • Er worden berichten gepubliceerd die je niet hebt gedeeld:Niemand houdt van spammy crap, vooral als het afkomstig is van je profiel.

Eerst moet je bepalen wat er aan de hand is. Bent u buitengesloten van uw account? Worden berichten weergegeven van jou die je niet hebt gedeeld? Krijgen mensen berichten die u niet hebt verzonden? De meeste van deze dingen vereisen verschillende stappen om op te lossen, dus laten we beginnen met de eenvoudigste en vanaf daar werken.

Wat te doen als dit gebeurt

Als mensen klagen over spam-achtige berichten die in hun tijdlijn verschijnen of twijfelachtige berichten van jou krijgen, is de kans groot dat een app met toegang tot je Facebook-account schurkenstaten is geworden. Hetzelfde geldt als je toevallig ook een van de andere bovengenoemde problemen oploopt.

Allereerst is je account waarschijnlijk nog steeds behoorlijk "veilig" -apps krijgen geen toegang tot persoonlijke informatie zoals wachtwoorden of e-mailadressen. U moet waarschijnlijk toch uw wachtwoord wijzigen, alleen maar om voorzichtig te zijn. U vindt instructies over hoe dit later in dit artikel te doen.

De sleutel hier is echter om alle apps die toegang hebben tot uw account van dichtbij te bekijken. Hier is hoe.

App-toegang op internet controleren

Als je dit wilt bekijken op je computer, ga je naar Facebook en klik je vervolgens op de kleine pijl omlaag in de rechterbovenhoek. Kies de optie "Instellingen".

Selecteer de opdracht "Apps" in het menu Instellingen.

Nu komt het leuke gedeelte: je kunt elke app die toegang heeft tot je Facebook-account sorteren, wat al dan niet heel veel kan zijn. Sommige (misschien zelfs de meeste) van deze app zullen legitiem zijn, maar je wilt in ieder geval de toegang doornemen en intrekken vanuit elke app die je niet meer gebruikt.

Klik hiertoe op de X naast de app-naam wanneer u eroverheen beweegt.

Wanneer u op die X klikt, verschijnt er een nieuw dialoogvenster om bevestiging te vragen. Smash die "Remove" knop en boem-het is weg.

Afhankelijk van het aantal apps dat je in de loop der jaren toegang hebt verleend, kan dit behoorlijk tijdrovend zijn. Godspeed.

App-toegang controleren op mobiel

Als je helemaal over dat mobiele leven praat en niet knoeit met Facebook op internet, is het proces een beetje anders. Licht.

Allereerst start je de Facebook-app op je telefoon. Het proces is in principe hetzelfde voor zowel Android als iOS en we bieden schermafbeeldingen voor beide om het gemakkelijk te kunnen volgen.

Tik op de menuknop aan de rechterkant. Het staat in de bovenste rij op Android (linksonder) en onderaan op een iPhone (rechtsonder).

Blader nu naar beneden en tik op het item "Accountinstellingen". Op iOS moet je eerst op 'Instellingen' tikken en vervolgens op het item 'Accountinstellingen' tikken.

Vanaf daar scrolt u omlaag en tikt u op de optie 'Apps'.

Tik ten slotte op de vermelding "Aangemeld met Facebook".

Het leuke hier is dat deze lijst wordt onderverdeeld in secties door wat de app mag openen:

  • Delen met publiek: Dit betekent dat je openbare berichten aan je muur mag plaatsen. Iedereen die naar je profiel kijkt, of ze nu een vriend zijn of niet, ziet dit.
  • Delen met vrienden: Alleen mensen in je vriendenlijst zien deze berichten. Dat is nog steeds vervelend.
  • Delen met Only Me: Alleen jij ziet deze berichten. Het zal interessant zijn als je jezelf gaat spammen.

Als je een app wilt verwijderen, tik je erop, scrol je naar de onderkant van de pagina en tik je op de knop 'App verwijderen'.

En bevestig vervolgens dat u de app wilt verwijderen. Het is ook niets waard dat je alle berichten die zijn gepubliceerd door apps met openbare toegang kunt verwijderen.

Opmerking: de iOS Facebook-app heeft een extra stap die u vraagt ​​om de app te melden als deze zich niet goed gedraagt. U kunt dit doen of u kunt deze stap overslaan door op de knop Vorige te drukken.

Wat te doen als u bent afgesloten van uw account

Deze kan echt eng zijn, maar als je volledig wordt buitengesloten van je account, is er geen reden tot paniek. Je kunt het terugkrijgen.

Ga eerst naar de pagina "Gehackt" van Facebook. Er worden enkele vragen gesteld. Beantwoord deze vragen om toegang te krijgen tot uw account.

Als je eenmaal terug bent,Wijzig uw wachtwoord. Kies iets goeds, iets sterks - nog beter, gebruik gewoon een wachtwoordbeheerder.

Om uw wachtwoord te wijzigen, keert u terug naar het menu Instellingen en klikt u op de optie "Beveiliging en aanmelden".

Kies 'Wachtwoord wijzigen' onder de sectie Aanmelden.

Top Tips:
Reacties: